fredag 15 november 2013

Kan alkoholister dricka med måtta?

Ja, om man ska tro Sven Andréasson så kan dom ju det nu tydligen. Vad jag tror? Jag tror det finns många olika sorters beroenden. Nån vill alltid ha senaste iPhonen, en annan struntar i om 5 i 3-ragget är särskilt snygg och den tredje kanske tränar alldeles för mycket.

Jag gillar Japp. Väldigt mycket gillar jag Japp. Nu lider ingen i min närhet direkt av mitt Japp-ätande men man kan kanske till o med kalla det för ett osunt beroende. Ett tag tänkte jag att jag skulle begränsa mitt Japp-ätande till en Japp på lördagen. På fredagen storhandlade jag inför helgen och eftersom de oftast har 4 stycksaker för 20 på affären tänker jag ekonomiskt. Köper jag 4 Japp blir det billigare och det räcker en hel månad (ni ser redan här hur jag är liksom lite ute på glid). Dessutom behöver jag inte vandra in i godishyllan för en Japps skull varje fredag o suktas av allt annat, tänker jag.

På fredag kväll tänker jag att det spelar ju faktiskt ingen roll om jag äter Jappen på fredagen eller lördagen så länge det bara är en i veckan. Kroppen vet ju inte vilken veckodag det är. I med Japp. Jäklar vad gott det är. Blackout. På lördagen får jag panik. Jag har ätit upp alla Japp. Tänk om Tuppen såg att jag köpte o ber o få en. Vad ska han säga om han fattar att jag ätit 4 Japp alldeles själv. Så i panik på affären köper jag 4 Japp till (för han kanske såg att det var just 4 jag köpte, och köper jag 4 sparar jag pengar). Hemma äter jag en för annars vore det ju konstigt om jag inte skulle ha ätit nån. Tuppen brukar aldrig lägga märke till mina Japp. På söndagen äter jag upp de resterande 3 för att inte behöva bli suktad under veckan - då ska jag ju sköta mig.

Så helt plötsligt har jag gått från 1 Japp på lördagen till 8 på en hel helg. Nu har jag varit helt Japp-fri i 6 veckor och jag saknar det mindre o mindre. Men jag har ersatt mitt Jappberoende med Läkerol. Åtminstone bättre för mig. Så om alkoholister kan lära sig dricka med måtta - nja... Vet inte om jag tror på det faktiskt...
Är osäker om det står i artikeln men när jag hörde nyheten på radion så ville man med påståendet fånga upp alkoholister att vilja behandlas. Och jag förstår den tanken helt kart. Det är en fin tanke. Om någon skulle säga till mig "jag kan fixa ditt chokladbegär men det innebär att du aldrig nånsin kommer kunna äta choklad igen, inte ens en liten mörk bit efter middagen till kaffekoppen", ja, då hade jag vägrat. Men hade någon sagt att "jag kan fixa så du kan hålla dig till 1 Japp på lördagskvällen framför filmen och inget mer", ja, då hade jag skrivit upp mig omedelbart.

Så jag förstår hur de tänker, tanken är ju god. Men jag tror ändå inte det funkar så bra för den större massan beroende.

1 kommentar:

cinso sa...

Underbart skrivet!
Visst är det förbannat idiotiskt att de har godishyllan med choklad precis vid kassan.

Jag är inne på att baka dumlekakor. Skitgoda och enkla. Men jag måste ha dumle hemma för att kunna baka dem när jag vill. Jag älskar dumle. När jag sedan ska baka, finns ingen dumle kvar. Så jag måste köpa ny. Köper jag en påse så köper jag den stora, för då har jag ju kvar till nästa bak. Men när jag öppnar påsen är den ju redan öppen och då kan jag ju bara ta en. Har jag tagit en, så räcker de ju ändå inte till en sats kakor... osv.
Förstår tänket. :)